Wegetariańskie penne z soczewicą

Dodano 10.2.2020

Jednym z zaleceń związanych z Piramidą Zdrowego Żywienia jest ograniczenie spożycia mięsa i jego przetworów. Dobrym zamiennikiem mięsa, bogatym w białko, są rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca, bób czy soczewica. 

Dziś przedstawiam przepis na wegetariańskie penne z soczewicą. Będzie to zdrowa i sycąca alternatywa dla potrawy z mięsem. A oto przepis:

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy 
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej bazyli
  • szczypta soli i pieprzu
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego penne   

WYKONANIE:

  1. Soczewicę przepłukać i gotować do miękkości (ok. 10 minut).
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na 1 łyżce oleju.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać ją do ugotowanej soczewicy.
  4. Następnie dodać passatę pomidorową, podsmażoną cebulę i czosnek oraz doprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią.
  5. Wszystko wymieszać i gotować przez chwilę na małym ogniu w między czasie mieszając.
  6. Podawać z ugotowanym makaronem.

Smacznego! :)