Czekoladowe pralinki na Dzień Matki

Dodano 16.5.2019

26 maja tradycyjnie obchodzony jest Dzień Matki. Jest to dobra okazja aby podarować Mamie samodzielnie przygotowany prezent - na przykład czekoladowe pralinki na bazie kaszy jaglanej. Będzie to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. A oto przepis:

 

SKŁADNIKI:

• 50 g kaszy jaglanej

• 125 ml mleczka kokosowego

• 25 g gorzkiej czekolady

• 0,5 łyżeczki skórki z pomarańczy

• 1,5 łyżeczki miodu

• 1,5 łyżeczki kakao

• 1 łyżka wiórków kokosowych

 

WYKONANIE:

1. Surową kaszę przepłukać kilkukrotnie wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.

Następnie przesypać ją do garnka, wlać mleczko kokosowe i gotować pod przykryciem

przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn, a masa mocno zgęstnieje.

2. Do garnka dodać wiórki kokosowe, połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę, startą

skórkę pomarańczy oraz miód i podgrzać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.

3. Gęstą masę odstawić do przestudzenia, a następnie zblendować. Porcje nabierać łyżką

lub dłońmi, formować nieduże kulki i obtaczać je w kakao.

4. Tak przygotowane pralinki schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

 

Smacznego! :)

Telefon

+48 660 423 271

Email

jarzynska.dietetyk@gmail.com

Adres

ul. Heweliusza 11 (2 piętro)

80-890 Gdańsk